Course Content
Doctrina despre om
0/2
Pe urmele Lui
About Lesson

Creșterea în Hristos

Prin moartea Sa pe cruce, Isus a obținut victoria asupra forțelor răului. El, care în timpul lucrării Sale pe pământ a ținut sub control spiritele demonice, le-a frânt puterea şi a asigurat condamnarea lor finală. Biruința lui Isus ne oferă şi nouă biruința asupra forţelor răului, care mai încearcă încă să ne ia în stăpânire, în timp ce umblăm cu El în pace, bucurie și încredere în dragostea Sa. Acum Duhul Sfânt locuieşte în noi și ne dă putere. Fiind consacraţi neîncetat lui Isus, Mântuitorul şi Domnul nostru, suntem eliberați de povara faptelor noastre din trecut. Nu mai trăim în întuneric, în frica de puterile răului, în ignoranţa şi in lipsa de sens a vieţii de dinainte. Odată eliberați prin Isus, suntem chemaţi să creştem tot mai mult în asemănarea cu caracterul Său, având comuniune cu El zilnic prin rugăciune, hrănindu-ne din Cuvântul Său, meditând la El şi la providenţa Sa, lăudându-L prin cântări, adunându-ne pentru închinare şi implicându-ne în misiunea bisericii. Pe măsură ce ne oferim sa le slujim cu iubire celor din jurul nostru şi să le dăm mărturie despre mântuirea Sa, prezența constantă a lui Dumnezeu alături de noi, prin intermediul Duhului Sfânt, transformă fiecare moment şi fiecare responsabilitate într-o experienţă spirituală.

Dezvoltarea este indispensabilă vieții, atât din punct de vedere fizic şi din punct de vedere spiritual. În creşterea şi dezvoltarea naturii se descopereau principiile împărăţiei Sale. Pentru dezvoltarea fizică este nevoie de hrană adecvată, de un mediu propice, de îngrijire si mişcare, de educaţie şi disciplină şi de un sens în viaţă. Aici însă ne referim doar la dezvoltarea spirituală. Cum putem să creştem în Hristos şi să devenim creştini maturi? Care sunt indicatorii creşterii spirituale?

Când începe creşterea în har?
Schimbarea inimii, prin care devenim copii ai lui Dumnezeu, este numită în Biblie naştere. Ea mai este comparată și cu încolţirea seminței bune semănată de gospodar. Tot la fel cei ce sunt cu adevărat convertiți la Hristos sunt ,,ca nişte prunci născuți de curând”, care trebuie să crească „în toate privințele, ca să ajungem la Cel care este Capul, Hristos” (1 Petru 2:2; Efeseni 4:15).

Cât durează? Când se încheie?
Omul poate creşte în Hristos, care este capul cel viu al trupului. Aceasta nu este o lucrare de-o clipă, ci aceea a unei vieți întregi. Crescând zilnic în viața spirituală, el nu va atinge statura deplină a omului desăvârşit în Hristos până când încetează punerea lui la probă. Creşterea este o lucrare continuă. Oameni cu patimi aprinse au de dus o luptă continuă cu eul; dar cu cât e lupta mai grea, cu atât mai glorioase vor fi victoria şi răsplata veşnică.

Cum are loc creşterea spirituală?
Toată înţelepciunea şi iscusința omului nu sunt în stare să dea viață nici chiar celui mai mic lucru din natură. Numai prin viaţa pe care o dă Dumnezeu pot trăi plantele şi animalele. Tot astfel, numai prin viața ce vine de la Dumnezeu poate lua ființă viaţa spirituală în inimile oamenilor. Numai cine este născut de sus”, numai acela poate deveni părtaş al vieții pe care Domnul Hristos a venit s-o dea (loan 3:3). Aşa cum este cu viața, tot la fel este şi cu creşterea. Dumnezeu este acela care preface mugurul în floare și floarea în fruct. Prin puterea Sa se dezvoltă sămânța, întâi un fir verde, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic” (Marcu 4:28).CH, 67

Plantele şi florile nu cresc prin propria lor grijă, prin eforturile și preocuparea lor, ci primind ceea ce a prevăzut Dumnezeu că este spre creșterea şi viaţa lor. Copilul nu poate, prin propria lui putere și grijă, să adauge nimic la statura lui. Nici tu nu poţi, prin grija şi eforturile tale, să obţii creşterea spirituală. Planta și copilul cresc datorită faptului că primesc din mediul înconjurător cele necesare pentru viață: aer, lumina soarelui și hrană. Ceea ce aceste daruri ale naturii sunt pentru animale și plante, este Hristos pentru aceia care se încred în El… El este Apa vie, „Pâinea lui Dumnezeu” care se pogoară din cer şi dă lumii viaţa” (loan 6:33).CH, 68

Cum se realizează „Creşterea în Hristos”?…
1. „Având comuniune zilnică cu El in rugăciune„,
2. „hrănindu-ne din Cuvântul Său„,
3. „meditând asupra acestuia și a providenţei divine„,
4. „cântând pentru lauda Sa„,
5. „adunându-ne pentru închinare„.
6. „În timp ce ne angajăm in slujirea iubitoare a celor din jur si în
7. „mărturisirea mântuirii Sale„.
Aşadar creşterea în har se realizează prin: Rugăciune, Studiu, Meditaţie, Cântare, închinare, Slujire, Mărturisire

Care sunt indicatorii, dovezile creşterii creştine?

1. Viaţa prin Duhul Sfânt- loan 3:5; 14:16,17:26; 16:13
Puterea transformatoare și prezența Duhului în viața noastră ne transformă în fii și fiice ale lui Dumnezeu (Rom. 8,14). Hristos „rămâne în noi” prin Duhul (1 Ioan 3:24). Odată cu locuirea lăuntrică a Duhului Sfânt vine şi o viaţă nouă: nouă prin faptul că respinge vechiul mod de a gândi, a acţiona și a relaționa cu alții, care era împotriva voinţei lui Dumnezeu; nouă prin faptul că devenim o fiinţă nouă, împăcată și răscumpărată, eliberată de păcat, ca să creștem în neprihănire (Rom. 8:1-16) și să reflectăm chipul lui Isus ,,din slavă în slavă” (2 Cor. 3:17,18).

2. O viaţă de iubire și unitate. loan 13:34; Matei 22:37-40; loan 17:20,21
Viaţa aceasta de iubire și unitate este esența Evangheliei. Maturizarea creştină nu poate avea loc în lipsa dragostei şi armoniei. Acolo unde ele domnesc, toate zidurile de despărţire dintre oameni sunt dărâmate. Barierele ridicate de rasă, ţară de origine, sex, castă, culoare și alți factori decisivi sunt îndepărtate din viaţa celui care a devenit o făptură nouă, un om nou (Ef. 2:11-16).

3. O viaţă de studiu a Cuvântului lui Dumnezeu. Matei 4:4; Ps.119:11; Evrei 4:12; 2 Tim 3:16,17
Vreţi să creşteţi în cunoaşterea adevărului şi doctrinei? Vreți să ştiţi cum puteți să vă păstraţi sufletul activ pentru Dumnezeu? Vreți să aflați ce v-a pregătit Dumnezeu pentru astăzi, pentru mâine sau poimâine? Luaţi Biblia! Studiaţi-o zilnic! Deschideți-o cu rugăciune! Nu există altă cale mai bună de a afla voia lui Dumnezeu şi de a căuta calea Sa.

4. O viaţă de rugăciune. Matei 7:7,8; Efes 6:18; Luca 11:1; 18:1; 1Tes 5:17.
Rugăciunea înseamnă o comuniune continuă cu Dumnezeu; este oxigenul fără de care sufletul s-ar atrofia şi ar muri. „Rugăciunea”, spune Ellen White, este cea mai importantă dintre îndatoriri. Fără ea, nu te menții în umblarea creştină. Ea înalță, întăreşte şi înnobilează; ea este convorbirea sufletului cu Dumnezeu”. Mărturii, II, 313

Creşterea noastră în har, bucuria noastră, puterea de a fi folositori: toate acestea depind de unirea noastră cu Hristos. Prin comuniunea noastră cu Hristos, rămânând în El zi de zi și ceas de ceas, numai aşa vom putea crește în har. CH, 69

5. O viaţă plină de roade. Matei 7:20; loan 15:4; Gal. 5:22,23;
„După roadele lor îi veți cunoaște”, spunea Isus (Mat. 7:20). Aducerea de roade este un aspect important al maturizării creştine. De multe ori se crede că mântuirea prin har nu ar include ascultarea şi aducerea de roade. Nimic nu este mai departe de adevărul biblic.
Aducerea de roade, ascultarea şi trăirea în concordanţă cu voinţa lui Dumnezeu sunt astfel semnele creşterii spirituale. Absența roadelor este un indiciu al lipsei rămânerii în Hristos.

6. O viaţă de luptă spirituală. Efes 6,12-18; Apoc 12,17;1 Petru 5,7-9
În această luptă, ni se împotrivesc forțe supranaturale. După cum îngerii Domnului au misiunea de a le sluji urmaşilor Săi, scăpându-i de rău și susținându-le creşterea spirituală (Ps. 34;7; Ps. 01:11,12; Fapte 5:19,20; Evr. 1:14; 12:22), tot la fel îngerii căzuți uneltesc intens ca să ne îndepărteze de cerințele uceniciei. …Drumul spre creşterea spirituală este împânzit cu capcanele Diavolului. Aici lupta noastră spirituală devine aprigă. Din acest motiv, Pavel foloseşte cuvinte care exprimă acţiune: Rămâneți în picioare!
Luaţi armura! Fiți tari! (Ef. 6:12.13) 7. O viaţă de închinare, mărturie şi speranţă. Fapte 2:42-47; 5:41,42; 6:7; Fapte 1:8; Matei 28:18-20.
Pe măsură ce ne dezvoltăm în închinare, studiu şi părtăşie, simțim tot mai mult îndemnul de a le sluji şi a le da mărturie celor din jur. Maturizarea creştină presupune creşterea în slujire (Mat. 20,25-28) şi transformarea în martori. „Cum M-a trimis pe Mine Tatăl, aşa vă trimit și Eu pe voi.” (loan 20,21)… Semnul vieții în Duhul şi al dezvoltării creştine este viața de mărturie tot mai extinsă – din lerusalim, în ludeea, în Samaria şi până la marginile pământului. (Fapte 1:8)

În ceea ce mă priveşte:

Găsesc multe asemănări între creşterea din lumea naturală şi cea din lumea spirituală.
Dar sunt şi deosebiri…
Am înțeles că Dumnezeu a luat toate măsurile ca să am tot ce îmi trebuie pentru a crește continuu în asemănare cu Domnul Hristos.

Alegerea mea:

Vreau să cresc în har, în credinţă, în cunoştinţă, în puterea de a sluji pe Domnul şi semenii mei. Pt aceasta voi folosi cu consecvență mijloacele divine pt dezvoltare spirituală continuă.
Sunt hotărât să am grijă de a nu pierde din vedere dovezile creşterii în har, pt a putea preveni stagnarea pe calea vieţii.

0% Finalizează