Căsătoria şi familia
Căsătoria a fost instituită de Dumnezeu în Eden şi a fost reafirmată de Isus ca o unire pe viață între un bărbat şi o femeie, în iubire. Pentru un creştin, legământul căsătoriei este încheiat față de Dumnezeu şi faţă de soț. Acest legământ poate fi încheiat doar între doi parteneri de aceeaşi credință. Iubirea reciprocă, cinstea, respectul şi responsabilitatea de sine sunt firele care țes relația de familie, legătură ce trebuie să reflecte dragostea, sfinţenia, intimitatea şi statornicia relațiilor dintre Hristos şi biserica Sa. Cu privire la divorţ, Isus a învățat că o persoană care divorțează de sot, în afara motivului de desfrânare, şi se căsătoreşte cu alta comite adulter. Chiar dacă unele relații de familie nu sunt ideale, totuşi, dacă partenerii se consacră pe deplin lui Hristos şi unul față de altul, ei pot realiza sub călăuzirea Duhului Sfânt şi a influenței bisericii – o unitate plină de iubire. Dumnezeu binecuvântează familia şi vrea ca membrii ei să se ajute unul pe altul, în creştere, până la atingerea maturității spirituale depline. Părinții au datoria să-şi conducă copiii în dragoste şi ascultare față de Dumnezeu. Prin exemplul şi cuvântul lor, ei trebuie să-L reprezinte pe Hristos în poziția de învăţător plin de iubire, mereu tandru şi grijuliu, dorind ca şi copiii să devină membri ai familiei celor mântuiți. Adâncirea coeziunii în familie este unul din apelurile ultimei solii a Evangheliei.
Dumnezeu a instituit căsătoria, iar Isus i-a dat binecuvântarea. Legătura dintre soț și soție reflectă iubirea lui Hristos față de biserică. N-a fost niciodată în intenția lui Dumnezeu ca ea să fie desfăcută prin divorţ.
- Dumnezeu a statornicit căsătoria în Eden. Geneza 2:18-25
- Isus a dat binecuvântarea Sa căsătoriei şi reafirmat-o ca fiind un legământ pe viață. Matei 19:3-9; Ioan 2:1-11
- Divorțul şi recăsătorirea sunt permise numai în cazuri de infidelitate conjugală. Matei 5:31,32
- Pentru întemeierea unei noi familii, trebuie să urmărim să ne căsătorim cu cineva care împărtăşeşte convingerile noastre religioase. 2Corinteni 6:14
Texte pentru studiu suplimentar: Marcu 10:11,12; Luca 16:18; 1Corinteni 7:10,11,39
Dumnezeu este preocupat de legăturile de familie. Dăruirea noastră lui Isus constituie forța centrală care strânge laolaltă pe membrii familiei. Părinții au datoria de a-și învăța copiii să-L iubească și să-L asculte pe Dumnezeu.
- În zilele din urmă, solia lui Ilie va consolida familia. Maleahi 4:5-6
- Punerea lui Hristos în centrul preocupărilor familiei strânge pe membrii familiei laolaltă şi-i ține uniți. Efeseni 5:21-33
- Colaborarea şi respectul între membrii familiei sunt esențiale. Coloseni 3:18-21
- Părinții sunt răspunzători de formarea şi disciplinarea copiilor lor şi de iniţierea lor în a-L iubi şi a-L asculta pe Dumnezeu. Proverbe 22:6-15; Efeseni 6:1-4
Texte pentru studiu suplimentar: Exod 20:12; Deuteronom 6:5-9; Evrei 12:7-9
În ceea ce mă priveşte:
Ce rol are altarul familial pentru menținerea familiei centrate pe Hristos?
Ce legătură există între a învăța să asculți de părinți și a învăța să asculți de Dumnezeu?
Dumnezeu m-a aşezat într-o familie pentru a-mi spori bucuria vieții prin părtăşia cu cei dragi. Și chiar dacă împrejurările fac să nu am părtăşie strânsă în familie, mă pot bucura de faptul că sunt părtaş familiei lui Dumnezeu.
Alegerea mea:
Cred şi accept principiile vieții de familie, aşa cum le-a rânduit Dumnezeu, în consecință, doresc să trăiesc întocmai după planul Său divin.